onsdag 16 januari 2013

Trifles med hallonkompott och maränger























Bild med tillstånd från Livet Hemma Ikea. Av: Linda Lomelino, Call me cupcake.

Såg ett litet smart och smarrigt desserttips på Ikeas blogg som ser så vanvettigt läskande ut på bild. Dessutom är lätt som en plätt om du k ö p er maränger och härligheten går att förbereda! Sånt gillar jag, fort och lätt är bra i köket, man behöver inte krångla till det.

Trifles med hallonkompott och maränger
4 portioner

Maränger: ca 20 st
3 stora äggvitor
2 dl strösocker
Värm ugnen till 100°C.
Vispa äggvitorna tillsammans med sockret till en hård marängsmet. Spritsa eller klicka ut små toppar på ett bakplåtspapper. Grädda i cirka 1 timme eller tills de släpper från bakplåtspappret. Låt svalna.

Hallonkompott:
200 g hallon (frysta går utmärkt)
1 dl florsocker
Skal och saft från 1/2 citron
1 tsk vaniljsocker
4 dl grädde
1 msk florsocker

Ca 10 st maränger

Lägg hallon, florsocker, citronskal, citronsaft och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt koka cirka fem minuter eller tills bären är mjuka men inte helt sönderkokta. Låt svalna helt. Vispa grädde tillsammans med 1 msk florsocker.
Varva krossade maränger, hallonkompott och grädde i portionsglasen. Ställ gärna in glasen en stund i kylen men servera helst inom ett par timmar så att marängerna behåller sin konsistens.

 ♥ Mia

2 kommentarer:

Johanna / Fru form o fix sa...

Mm, låter gott. Jag tänker mig att det kanske till och med blir godare om man blandar grädden med grekisk youghurt eller byter helt. Lite friskare.

Ett hem på landet sa...

Mums! Det både ser gott ut och låter gott. Måste nog testas nån dag.