fredag 12 augusti 2011

Slickepinnekakor


Pressbild med tillstånd från Åhléns.

Baka är alltid trevligt om man har tid och är sugen, inte sant? Smarrigt söta är väl dessa slickepinnekakor som garanterat går hem hos barnen! Filippa är dock på tok för liten ännu men kanske nåt för hennes 1-årskalas i februari? Kanske nåt för de lite större barnen.

Apropå barn, tipsar om att du kan få en gratis dagispåse (dessutom med spännande innehåll!) 26-28 augusti på ditt Åhléns, anmäl dig här!

12 kakor

125 g rumsvarmt smör
2 tsk finrivet citronskal
½ tsk mandelessens
110 g strösocker
1 ägg
250 g mjöl
1 äggvita
strössel
12 pinnar av trä
180 g sockerfria fruktkarameller, inslagna

Vispa smör, citronskal, mandelessens, socker och ägg med elvisp. Rör i siktat mjöl i två omgångar.

Knåda degen på mjölad arbetsyta tills den är smidig. Kavla den mellan två bakplåts¬papper tills den är 5 mm tjock, ställ den kallt i 30 minuter.

Krossa under tiden de inslagna fruktkaramellerna var för sig med hjälp av en brödkavel. Ta av papperet och lägg karamellerna i skålar, varje färg för sig.

Värm ugnen till 180° eller 160° i varmluftsugn. Lägg bakplåtspapper på några plåtar.

Skär ut 12 rundlar ur degen med hjälp av en 10 ½ cm utstickare. Lägg kakorna på plåtarna med 5 cm mellanrum.

Använd utstickare som är 2 ½ cm, 5 cm och 7 ½ cm och ta bort deg från rundlarna, börja inifrån. Pensla hälften av kakorna med äggvita, strö på strössel.

Stick in en träpinne under varje kaka.

Grädda i cirka 10 minuter. Ta ut plåtarna ur ugnen, fyll håligheterna med krossade fruktkarameller och grädda i ytterligare 5 minuter. Låt kakorna svalna på plåtarna.

Tips från och med tillstånd från Åhléns press.

Mia


3 kommentarer:

Loppisblomman sa...

Vilka fina!! De går garanterat hem hos barn! Kram Maria

Anna sa...

Wow! Hur läckra som helst! Tänk att bjuda på sådana vid barnkalaset! Ha en strålande dag fina Maria!
Kram från ön!

Johanna Stålros sa...

Vilka läckra, förstår att de går hem hos barnen. Kram Johanna