fredag 17 juli 2009

JägarnaBilder med tillstånd från SVT. Foto: Per Pettersson/Sonet Film AB

Jag har faktiskt ännu inte sett Jägarna vilket man nog borde ha gjort vid det här laget eller? En film med flera stora skådespelare såsom Rolf Lassgård, Helena Bergström, Lennart Jähkel och Tomas Hedengran.

Jägarna, regisserad av Kjell Sundvall, är delvis baserad på en verklig händelse, den s.k Kalixhärvan. Erik (Lassgård) har varit polis i Stockholm i många år men flyttar tillbaka till Norrland och upptäcker snart att hans nya tjänst som polis skiljer sig en del från hans tid i huvudstaden. Han kollar upp den tjuvjakt på älg och ren som polisen har nonchalerat sedan länge och märker att byn är korrumperad.

Ikväll i SVT1 kl 21.

6 kommentarer:

Fröken Fräken sa...

Som boende i det sk Norrland ( en nätt geografisk yta på omkring 260 000 kvadratkilometer och nästan 60 % av Sveriges yta, så Norrland kan vara nästan var som helst - ingen som bor i Götaland säger ju någonsin att de kommer från Götaland) måste jag faktiskt säga att denna film spär på fördomarna om norrlänningar som jaktgalna, fördomsfulla machomän som jämt går i Helly Hansen. Lite trist att Kjell Sundvall, som faktiskt kommer från Luleå, inte kan göra en mer nyanserad film... Så som Norrland skildras i denna film kanske det var för 50 år sedan, det har faktiskt hänt saker här med!
Hmpf. Ibland måste man säga sin uppriktiga mening... ;-)

Sanna sa...

...men denna filmen är sååååå bra då ska jag se den igen, har sett den flera ggr....Mia vilken fin ny banner du har nu...o du stort tack för hjälpen m min..du är en klippa...önskar dig en fin kväll...se filmen du blir inte missnöjd//kram

Fröken Fräken sa...

Menade inte en kritik av dig eller vad du har skrivit om filmen! Jag är snabb ibland.. menade det mer som en kritik av filmvärlden i Sverige, så typiskt att göra en film om jakt och sprit om den ska handla om Norrland...

Signe 1 sa...

En otäck film, räcker att se den en gång om man säger så...men bra! Kram Sofia

Fyra årstider ♥ My Lovely Four Seasons sa...

Finns på tv hos oss nu..ska rensa blåbär och har tänt ljus.
Kram Lotta

Bosse sa...

Ja Sundvall är inte någon Luleåbo, han är uppvuxen i Älvsbyn. Så fort man åker in i landet till de där trakterna då dyker det upp fler trimmade Volvos, killar i kepor o flanellskkortor. Jag vet, jag är uppvuxen i Luleå och har sett hur det är där. Finns ju i Luleås närhet också men det avklingar ju närmare städerna man kommer. Inte desto mindre har jag som utflyttad Norrbottning skrattat så jag grinat när Lennart Jähkel öst på med sina grövsta repliker på trovärdig dialekt. Lassgård skulle bli stjärnan i filmen men det är Jähkels karaktär som blev klassisk. Det funkade inte lika bra med Rolf Lassgårds "rör du na slår ja ihjäl dä". Rör du na låter bara 08..Sörmland även om han lär vara från Gävle, hur mkt det nu kan ha satt spår i dialekten ?

Jag håller med Fröken Fräken om det här med folk härnere som alltid säger..."du e från Norrland ? ". Eller så kommer det denna klassiker : Ja du är ju norrlänning det är väl inget avstånd för dig ? Ehh ?!? Jag har börjat säga : Ja och du är från Svealand, Götaland. Ibland frågar jag om personen är från Sörland :o) Det är bara att inse att många är allmänt ointresserade av att lära sig något om det som händer någon annanstans än där de själv bor. Gäller väl allmänt i detta land ? Sen är folk rätt känsliga i Norrbotten som när UGGLA i vintras i Kalix drog en vits i stil med att : Det var första gången en kändis stannade där sen Jokkmokks Jokke tankade bilen på väg till Haparanda 1971...:D . Oj vad surt det blev i en del insändare då.

Många söderut har inte behövt flytta heller för att få arbete så de sitter bara och hyllar sin egen bygd. Konservativa, tja. Man kan hålla på hur länge som helst men det är så, bor lite folk uppåt och i media väljer man gärna ut stollarna i Norra Sverige till att delta i Debatt t.ex. Det säljer inte att ta någon från städer utefter kusten utan det måste vara en stolle de letat fram. Från 08 framträder medietränada människor, politiker, mediafolk.

I Fredrik Lindströms serie om dialekter så sökte han sig ut i skogen i Västerbotten och hittade en änka som inget sa. I övriga Sverige rörde han sig i städer. Inget får rubba föreställningen om hur det skall vara